Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ!

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ!
Η Άννα Βαγενά πριν τον συγκλονιστικό λόγο για την «ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ», είχε στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό(;) ΓΑΠ, για το μεταναστευτικό και την βία στο ιστορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση. «Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ, Κάντε μια γενναία πράξη. Ελάτε να κατοικήσετε στο κέντρο της Αθήνας. Και βέβαια, όταν λέω κέντρο δεν εννοώ το Κολωνάκι, την Πλάκα, την Ρηγίλλης ούτε καν το Παγκράτι και το Μετς. Εννοώ τις μαρτυρικές περιοχές της Αχαρνών, της Πατησίων, του Μεταξουργείου, της Ομόνοιας και του Κεραμεικού. Ελάτε να μείνετε εδώ που ζούμε εμείς, στο κολαστήριο των ψυχών και των σωμάτων. Μόνον τότε υπάρχει ελπίδα να σωθεί το κέντρο της Αθήνας. Και βάλτε έναν όρο στους βουλευτές σας, της Α' Αθηνών και τους δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας, να μην κατοικούν πουθενά αλλού, ούτε στα όρια ούτε στα νότια προάστια πολυτελείας, παρά μόνον εδώ στο κέντρο της Αθήνας, εδώ που υποτίθεται ότι χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος. Κάντε αυτό, κύριε πρωθυπουργέ και θα σας γράψει η ιστορία σαν πραγματικά γενναίο πολιτικό, που αγαπά αληθινά αυτόν τον τόπο. Συγχωρέστε με αλλά, όλα τ' άλλα για συντονισμό, 11 υπουργεία που θα δράσουν για τη σωτηρία του κέντρου, είναι καλές προθέσεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα χαθούν στην γραφειοκρατία και τίποτα χειροπιαστό δεν θα γίνει για μας τους απελπισμένους κατοίκους αυτών των περιοχών. Εάλω η Πόλις, κύριε πρωθυπουργέ. Με τιμή, Άννα Βαγενά-ηθοποιός, κάτοικος Μεταξουργείου.» Η πορεία της στο θέατρο και οι επιλογές της ήταν ανάλογες του ήθους της. Ανέβασε και έπαιξε σε έργα που μιλούσαν για πράγματα και καταστάσεις όπως ο ρατσισμός ή θλιβερές πτυχές της ιστορίας μας(Μικρασιατική Καταστροφή, 1922). Ευτυχώς έφυγε η Πέμυ Ζούνη και θα ακούμε και κανέναν άνθρωπο να μιλάει εκεί μέσα στο χαμαιτυπείο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου