Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΔΟΕ ΒΓΑΖΕΙ $ 8 ΔΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ (4ετία από το τέλος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων ως την έναρξη των επόμενων)

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΔΟΕ ΒΓΑΖΕΙ $ 8 ΔΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ (4ετία από το τέλος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων ως την έναρξη των επόμενων)
[και ΚΑΝΕΝΑΣ «Έλληνας» δεν έχει απαιτήσει ΠΟΤΕ πνευματικά δικαιώματα για την χρήση του ονόματος «Ολυμπιακοί Αγώνες» και «Ολυμπιακή Φλόγα» και της Ολυμπίας]
Η απίστευτη «μπίζνα» $ 8 δις της ΔΟΕ!...
Το ασύλληπτο ποσό των $ 8 δις, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της, αλλά και στην ιστορία πάσης φύσεως αθλητικής(...και όχι μόνον) δραστηριότητας, έβαλε στο ταμείο της από «εμπορικά δικαιώματα» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη σημερινή συμπλήρωση του 4ετούς ολυμπιακού κύκλου 2009-2012, που περιλαμβάνει τους χειμερινούς ΟΑ του Vancouver, το 2010 και τους θερινούς ΟΑ τους Λονδίνου, φέτος!!! Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του pamesports.gr, προερχόμενες από μέλη της ΔΟΕ, μάλιστα, το... εξωφρενικό αυτό συνολικό έσοδο της Διεθνούς, είναι κατά 65% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη 4ετία(!) και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεράστια αύξηση, κατά 52% του κόστους των παγκόσμιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΟΑ, τα οποία διαχειρίζεται και πουλά αποκλειστικά και μόνον η Διεθνής! Κι όλα αυτά, την ώρα που από το 2008 και μετά σοβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, κράτη χρεοκοπούν, κυβερνήσεις «πέφτουν», μειώνονται παντού λειτουργικά κόστη, μισθοί, κοινωνικές παροχές και συντάξεις, με αποτέλεσμα η ανεργία και η κοινωνική «έκρηξη» να κορυφώνονται. Απόλυτα έγκυρα στοιχεία αναφέρουν ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της τρέχουσας 4ετίας έφτασαν τελικά το ποσό των $ 3 δις 910 εκ, ενώ τα σύνολο των αμέσως προηγουμένων αντίστοιχων συμβολαίων έφτανε τα 2 δις 570 εκ! Το ποσό αυτό(3,91 δις) είναι μάλιστα... 4πλάσιο ως έσοδο, απ όσα αποφέρει στην ΔΟΕ το περίφημο χορηγικό πρόγραμμα ΤΟΡ, στο οποίο μετέχουν 11 εταιρείες-κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας και οι οποίοι πλήρωσαν συνολικά σε 4 έτη $ 957 εκ, προκειμένου να μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τα ολυμπιακά σήματα και τα λογότυπα των διοργανωτών των ΟΑ. Για να γίνουμε πιο αναλυτικά και να αντιληφθείτε το ευρύ πλαίσιο εσόδων της ΔΟΕ, σας παραθέτουμε τα βεβαιωμένα έσοδα της 4ετίας που ολοκληρώνεται ουσιαστικά σήμερα, πρακτικά στις 31/12/2012, οπότε αρχίζει η «εποχή Sochi 2014 και Rio 2016»:
·         Τηλεοπτικά δικαιώματα: 3, 910 δις
·         Χορηγικό πρόγραμμα ΤΟΡ: 957 εκ
·         Εμπορικά έσοδα από Βανκούβερ 2010: 989 εκ(688 εκ από εθνικό χορηγικό πρόγραμμα + 250 εκ από πώληση εισιτηρίων + 51 εκ από ολυμπιακά προϊόντα)
·         Εμπορικά δικαιώματα από Λονδίνο 2012: $ 2,140 δις(1 δις 08 εκ από εθνικό χορηγικό πρόγραμμα + 931 εκ από πώληση εισιτηρίων + 125 εκ από ολυμπιακά προϊόντα)
Αν τα αθροίσετε το σύνολο που προκύπτει είναι $ 7 δις 966 εκ!!! Σύμφωνα με εσωτερικές αναλύσεις της επιτροπής οικονομικών της ΔΟΕ, τα επί μέρους κύρια έσοδα της ΔΟΕ και των ολυμπιακών αγώνων προέρχονται από:
·         το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το οποίο πλήρωσε $ 2 δις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της 4ετίας στις ΗΠΑ,
·         την EBU, που πλήρωσε $ 703 εκ για τα δικαιώματα μετάδοσης στην Ευρώπη, εκτός Ιταλίας,
·         το Japan Consortium, που κατέβαλε $ 412 εκ για τα δικαιώματα στην Ιαπωνία,
·         την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων της συνδρομητικής τηλεόρασης, με το Sky Italia να προσφέρει $ 141 εκ
·         την αξιοποίηση της αγοράς broadband & mobile rights(κινητή τηλεφωνία) που απέφερε $ 8 εκ από την εταιρεία Terra Latin America, μόνον για τη Λατινική Αμερική και μη συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας.
Πέραν των απίστευτων ποσών που εισρέουν στα ταμεία της Λωζάννης από την παγκόσμια τηλεοπτική αγορά, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εσόδων από τους χορηγούς: Η συμφωνία με τους «κολοσσούς» Procter & Gamble και Dow Chemicals Co., το 2010, διάρκειας 10 ετών(!) και οι 2, άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος. Η ΔΟΕ στοχεύει τώρα να ξεπεράσει το έσοδο του $ 1 δις για τον επερχόμενο ολυμπιακό κύκλο 2013/16. Στόχος εφικτός αν αναλογιστείτε ότι σε εποχές κρίσης (!), το «πακέτο» της 4ετίας 2005/08 έφτασε τα 866 εκ και το επόμενο τα 957 εκ, αυξημένο κατά 10%, δηλ.. H McDonalds φέρεται έτοιμη, ήδη, να πληρώσει +200 εκ για το νέο 8ετές συμβόλαιο χορηγίας, που θα ολοκληρώνεται το 2020. Το νέο πρόγραμμα ΤΟΡ κοστολογείται πάντως από την ΔΟΕ σε ένα ΜΟ $ 80-90 εκ κατ έτος, ανά χορηγό, με βάση τα νέα δεδομένα των αγώνων! Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο πως από τους 11 ΤΟΡ χορηγούς του ολυμπιακού κινήματος, οι 7 λήγουν το 2020 και άλλες 3 το 2016. Στην πιο δύσκολη οικονομικά εποχή του πλανήτη, η ΔΟΕ έχει εξασφαλίσει, δηλ., την «βιωσιμότητα» των αγώνων και των μελών της... Κι επειδή ευλόγως θ’ αναρωτηθείτε...που πάνε όλα αυτά τα λεφτά που εδώ... πράγματι υπάρχουν(!), η Διεθνής υποστηρίζει επισήμως ότι «άνω του 90% από τα εμπορικά και τηλεοπτικά έσοδα διανέμεται αναλογικά στους φορείς που υπηρετούν οι ολυμπιακό κίνημα: διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, την ολυμπιακή αλληλεγγύη, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% χρησιμοποιείται για τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδά της, στην Ελβετία. Επίσης το 50% των χορηγικών εσόδων του προγράμματος ΤΟΡ προωθείται στις οργανωτικές επιτροπές των ολυμπιακών αγώνων, ως συνεισφορά της ΔΟΕ».
Υ.Γ.: αυτό ονειρεύτηκε ο Pierre de Coubertin;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου