Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ(βρίσκουν και στο θέμα των μαρμάρων και των Ολυμπιακών Αγώνων κράτος-χαμαιτυπείο και φέρονται έτσι-όπως οι πρόγονοί τους της εποχής του Elgin-)

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ(βρίσκουν και στο θέμα των μαρμάρων και των Ολυμπιακών Αγώνων κράτος-χαμαιτυπείο και φέρονται έτσι-όπως οι πρόγονοί τους της εποχής του Elgin-)
Βρετανία: Δεν επιστρέφουμε θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Διαβάστε τι δήλωσε η διεύθυνση του βρετανικού μουσείου σχετικά με τις φήμες για επιστροφή και συγκόλληση θραυσμάτων γλυπτών του Παρθενώνα στο μουσείο της Ακρόπολης
Σε διάψευση των δηλώσεων του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας για επιστροφή και συγκόλληση θραυσμάτων γλυπτών του Παρθενώνα, προχώρησε το Βρετανικό Μουσείο. Αντίθετα, το Βρετανικό Μουσείο σχολίασε ότι είναι «ανοιχτό σε συζητήσεις για βραχυπρόθεσμο δανεισμό κάποιων αντικειμένων, αλλά όχι μία μόνιμη επιστροφή. Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου θα εξετάσουν κάθε αίτημα για δανεισμό οποιουδήποτε μέρους της συλλογής», καταλήγει η βρετανική απάντηση(σχόλιο: θα μας… δανείσουν(!) για λίγο τα κλεμμένα. Έντοκα;). Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο σημείωσε ότι είναι διατεθειμένο να εξερευνήσει το ενδεχόμενο ερευνητικής συνεργασίας πάνω στα θραύσματα που εκτίθενται στην Αθήνα και το Λονδίνο. Η διάψευση από μέρους του Βρετανικού Μουσείου έρχεται ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, στην τηλεοπτική τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κατά τις οποίες αποκάλυψε ότι έχει υποβάλει «πρόταση για τα θραύσματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ανήκουν σε σώματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα και μπορούν να συγκολληθούν, να συνεννοηθούμε με τους συναδέλφους του Βρετανικού Μουσείου και να γίνει αυτή η συγκόλληση. Έγινε κατ’ αρχήν δεκτή η πρόταση, το φθινόπωρο θα έχουμε μια συνάντηση και ελπίζω να πάει καλά», κατέληξε ο κ. Παντερμαλής. Η Ελλάδα έχει επί χρόνια προσπαθήσει, δίχως επιτυχία, να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Τα τεχνουργήματα αποκολλήθηκαν από την αρχική τους θέση το 1806 από τον Λόρδο Elgin, τότε πρεσβευτή του Λονδίνου στην Υψηλή Πύλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατόπιν άδειας του Σουλτάνου. Στη συνέχεια, ο λόρδος Elgin πούλησε τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο.
Υ.Γ.: ακόμα και οι Τούρκοι φέρθηκαν καλύτερα στις ελληνικές αρχαιότητες από τους «πολιτισμένους» Φράγκους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου