Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Σαμαράς στην BILD: Θα πληρώσουμε(οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε χρέη, ούτε αποζημιώσεις, ούτε για την λάσπη, χολή και προπαγάνδα!)

Σαμαράς στην BILD: Θα πληρώσουμε(οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε χρέη, ούτε αποζημιώσεις, ούτε για την λάσπη, χολή και προπαγάνδα!)
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα BILD Σαμαράς: «Η δραχμή θα ήταν για μάς καταστροφική» Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπό τον τίτλο «Η δραχμή θα ήταν για μάς καταστροφική» δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα BILD. Ενόψει της συνάντησής του την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Angela Merkel, ο κ. Σαμαράς δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί επιπλέον χρήματα και παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τις χώρες της ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Οι Έλληνες εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση για να φέρει τη χώρα σε νέα πορεία. Και εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε μια ιστορία επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Παρομοιάζει δε την κατάσταση που θα επικρατούσε στην χώρα, σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, με αυτήν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το 1ο μέρος της συνέντευξης συνοδεύεται από φωτογραφία του κ. Σαμαρά στο Πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα»(σχόλιο: τουλάχιστον αποκατέστησε τον πίνακα), αλλά και από 2η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο  συντάκτης της εφημερίδας να προσφέρει στον Πρωθυπουργό το λεύκωμα της BILD για τα 60 χρόνια κυκλοφορίας της(σχόλιο: μην χάσουμε τέτοιο εκδοτικό αριστούργημα).  Από την εφημερίδα επισημαίνεται ότι στο 2ο μέρος, το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, ο έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί «πώς η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της».
BILD: Κύριε Πρωθυπουργέ, αμέσως μετά τις εκλογές είχατε μια δύσκολη εγχείρηση στο μάτι σας. Πώς είστε σήμερα; Α. Σαμαράς: Κάθε μέρα είμαι και καλύτερα. Σε ένα μήνα θα είμαι πάλι όπως πριν. Και σας λέω: Είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να δράσω. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να αποβούν μάταιες και όλοι οι εταίροι μας πρέπει να ξέρουν ότι
εμείς οι Έλληνες βάζουμε πραγματικά τα δυνατά μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Το ίδιο σίγουρος είμαι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό μας (σχόλιο: με τέτοιους φίλους δεν φοβόμαστε!) και ότι η ελληνική επιτυχία θα ενδυναμώσει την Ευρώπη.
BILD: Πώς είναι να κυβερνάτε μια χώρα που σχεδόν καθημερινά διακατέχεται από τον φόβο της χρεοκοπίας(σχόλιο: διάβασε για την Γερμανία του μεσοπολέμου);  Α. Σαμαράς: Δεν είναι έτσι. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την αρνητική ψυχολογία, η οποία είναι όπως μια βαθιά μαύρη τρύπα. Οι Έλληνες εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση για να φέρει τη χώρα σε νέα πορεία. Σημειώνουμε πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και είναι άδικο όταν κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν παρά ταύτα να μας σπρώξουν πίσω σε αυτή την τρύπα. Έλληνες και Γερμανοί έχουν πολλά κοινά(σχόλιο: σε τι;). Και εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε μια ιστορία επιτυχίας.  
BILD: Λέγεται ότι τον Σεπτέμβριο θα ελληνικά κρατικά ταμεία θα είναι άδεια Α. Σαμαράς: Έχουμε βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά χάρη στις συμφωνίες, η χρηματοδότησή μας για τα επόμενα 3 χρόνια υπάρχει. Το αποφασιστικό είναι η οικονομία να αναπτυχθεί πάλι γρήγορα, τα φορολογικά έσοδα να βελτιωθούν και να λειτουργήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
BILD: Θέλει η χώρα σας περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των όρων μεταρρυθμίσεων και λιτότητας; Α. Σαμαράς: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα. Θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και στην εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων. Όμως πρέπει να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, διότι αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά
κενά. Το μόνο που επιθυμούμε είναι λίγος «αέρας για να αναπνεύσουμε», ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία μας και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα.
BILD: Χρειάζεται η Ελλάδα ακόμα μια αναδιάρθρωση χρέους; Α. Σαμαράς: Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ
BILD: Πράττει αρκετά η Ελλάδα; Α. Σαμαράς: Πολλά πράγματα πήγαν στραβά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός Ελλάδας. Τώρα κάνουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
BILD: Αλήθεια; Α. Σαμαράς: Ναι. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Κατά τα τελευταία 3 χρόνια η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά το 1/5, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί κατά το 1/3, οι συνταξιούχοι έχασαν το 1/5 του εισοδήματός τους, οι μισοί από τους νέους μας είναι άνεργοι. Κάνουμε τα πάντα για τη συνοχή της χώρας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το πνεύμα της ΕΕ(σχόλιο: εδώ έχουμε παραδώσει εμείς πνεύμα τουλάχιστον θα μείνει της ΕΕ). Εάν η Ελλάδα αφεθεί να πέσει τώρα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα καταστούν πιο ευάλωτες. Για να μην αναφερθούμε καν στις
δραματικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές…
BILD: Ο δημόσιος τομέας, με τους πάρα πολλούς εργαζόμενους, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.  Α. Σαμαράς: Έχω αποφασίσει, ότι για κάθε δέκα συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους θα προσλαμβάνεται μόνο ένας. Σημειώνουμε πρόοδο και σύντομα θα έχουμε μικρότερες, υγιείς και σημαντικά βελτιωμένες στην απόδοσή τους δημόσιες  υπηρεσίες. Για αυτό μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.  
BILD: Ή μήπως θα ήταν καλύτερα για την χώρα σας να επέστρεφε πίσω στη δραχμή; Α. Σαμαράς: Για όνομα του Θεού, όχι. Οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ύφεσης, ενώ και η ανεργία θα υπερέβαινε το 40%. Ένας εφιάλτης για την Ελλάδα: Οικονομική κατάρρευση,  κοινωνικές αναταραχές και μια άνευ προηγουμένου κρίση της Δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια σε ποσοστό 35% περίπου. Μια επιστροφή στη δραχμή θα το μείωνε περαιτέρω σε ποσοστό 70%. Ποια κοινωνία, ποια Δημοκρατία θα μπορούσε να επιβιώσει από κάτι τέτοιο; Στο τέλος θα ήταν σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Υπό τον τίτλο «Υπόσχομαι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας»(σχόλιο: οι Γερμανοί λένε πάλι για τα δικά τους «ξεχάστε τα»!) δημοσιεύεται στην εφημερίδα BILD το 2ο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, εξηγεί ότι οι τοποθετήσεις Γερμανών πολιτικών υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν βοηθούν και σημειώνει ότι μια επίσκεψη της κυρίας Merkel στην Ελλάδα θα βοηθούσε πολύ. Προειδοποιεί δε, ότι εάν μια χώρα εξαναγκαζόταν σε έξοδο από το ευρώ, πιθανότατα δεν θα ήταν η τελευταία.  Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
BILD: Κύριε πρωθυπουργέ, όταν την Παρασκευή έλθετε στο Βερολίνο, σας περιμένει και έντονη κριτική. Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν αναγκαία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τι θα απαντήσετε; Α. Σαμαράς: Όλες αυτές οι τοποθετήσεις δε βοηθούν καθόλου και γι’ αυτό το λόγο εξέχοντες Γερμανοί πολιτικοί έχουν αποστασιοποιηθεί από τέτοιες θέσεις. Σε τελική ανάλυση η Γερμανία χρειάζεται μία ισχυρή ευρωζώνη. Κι εάν μία χώρα εξαναγκαζόταν με έξοδο από το ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν η τελευταία- τουλάχιστον έτσι θα το έβλεπαν οι χρηματαγορές. Θα ήταν δύσκολο να το αντιμετωπίσει κανείς.
BILD: Μπορείτε να κατανοήσετε ότι ποσοστό 70% των Γερμανών πολιτών τάσσονται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις(σχόλιο: η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση), υπέρ της εξόδου της χώρας σας από το ευρώ; Α. Σαμαράς: Δεν αρνούμαι ότι κατά το παρελθόν κάναμε πολλά λάθη. Όμως τώρα ξεκινάμε από την αρχή και οι εταίροι μας θα δουν το έργο και τις θυσίες μας. Αυτό θα αλλάξει τη γνώμη τους. Και οι Γερμανοί έτυχαν συχνά κατά το παρελθόν στο εξωτερικό λανθασμένης εκτίμησης. Αδίκως δέχτηκαν επιθέσεις από ξένα ΜΜΕ και σίγουρα δεν τους άρεσε. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα στην Ευρώπη: πρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι και η δύναμη της ΕΕ(σχόλιο: καλύτερη απάντηση δεν είχε;).
BILD: Πώς θέλει να αποπληρώσει η Ελλάδα κάποια στιγμή τα χρέη(σχόλιο: η Γερμανία;); Α. Σαμαράς: Φυσικά και θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας(σχόλιο: όχι μας, σας. Δεν τα φάγαμε μαζί!), αυτό το υπόσχομαι(σχόλιο: υπόσχεση Έλληνα πρωθυπουργού). Η Ελλάδα έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε(σχόλιο: γι’ αυτό μας «βοηθάει» η Γερμανία). Θα κάνουμε ένα εντυπωσιακό comeback. Θυμηθείτε: το 2004 η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι αυτό θεωρήθηκε «θαύμα»(σχόλιο: δεν παίζουμε Αντώνη μπάλα, είναι σοβαρά τα πράγματα). Όμως ο κοινός μας φίλος, ο Γερμανός προπονητής Otto Rehhagel είχε δηλώσει τότε ότι η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού γερμανικών αρετών απ’ τη μια και του ελληνικού ενθουσιασμού και της επινοητικότητας απ’ την άλλη. Έχουμε επομένως ήδη τη σωστή συνταγή.
BILD: Γιατί φοροδιαφεύγουν τόσοι πολλοί Έλληνες; Α. Σαμαράς: Η μεσαία τάξη και τα φτωχότερα στρώματα φέρουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. Όταν σε μία οικονομία δεν υπάρχει τάξη, όταν κυριαρχεί άχρηστη γραφειοκρατία, τότε το χρήμα αναζητά διεξόδους στην παραοικονομία. Εφαρμόζουμε τώρα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στην αγορά εργασίας, οι οποίες δημιουργούν περισσότερη δικαιοσύνη και ανταγωνιστικότητα(σχόλιο: πώς υπερασπίζεται τους Έλληνες!).
BILD: Πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί, μπλοκάρονται. Από ποιους; Α. Σαμαράς: Υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες και άτομα που επωφελούνται από τις παλιές συνθήκες. Είναι οι ωφελημένοι της παλιάς «παραοικονομίας», όμως δεν πρόκειται να ανεχτούμε πια κάτι τέτοιο.
BILD: Αύριο θα συναντήσετε την Καγκελάριο Merkel στο Βερολίνο. Θα έπρεπε να έρθει σύντομα και η Καγκελάριος στην Αθήνα; Α. Σαμαράς: Μία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Ελλάδα θα ωφελούσε πολύ. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου