ΤΟ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙΟΥ(δεν είναι τυχαία η αναφορά στον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή)!
[έτσι εορτάζεται η Άλωση της Πόλης από τα καρντάσια]
Θέλουν να ξανακάνουν τζαμί την Αγία Σοφία! Με την ευκαιρία της 559ης επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια υπερσυντηρητική οργάνωση νέων στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι περιμένει τη μέρα, που η Αγία Σοφία θα ξαναλειτουργήσει ως τζαμί! Η οργάνωση ονομάζεται «Νέοι της Ανατολίας» και ξεκινάει δράση άμεσα. Από αυτή την εβδομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιεί την προσευχή της Παρασκευής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας. Μέλη της οργάνωσης έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής των «Νέων της Ανατολίας», Σαλίχ Τουρχάν, ανέφερε ότι η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί από τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή σε τζαμί. «Ο Μωάμεθ ο Β' πραγματοποίησε την 1η προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία περιμένει την ημέρα που θα ανοίξει ξανά για τους προσκυνητές», είπε. Η οργάνωση κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία της ώστε το σύμβολο του Βυζαντίου, να μην λειτουργεί πλέον ως μουσείο, αλλά να γίνει τόπος λατρείας των μουσουλμάνων.
Η ιστορία της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία είναι το 1ο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες. Ο 1ος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο(330) όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν το 346. Την εποχή του Αρκαδίου(404), η πρώτη Αγιά Σοφία πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Θα πυρποληθεί όμως και πάλι(532), στη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23/02/532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος. Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί 6 χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες(περ. € 120 εκ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 27/12/537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών». Για 1000+ χρόνια(537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες. Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29/05/1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου