Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Γερμανοί, σιωπή! Οι Έλληνες εργάζονται 600 ώρες περισσότερο από εσάς!

Γερμανοί, σιωπή! Οι Έλληνες εργάζονται 600 ώρες περισσότερο από εσάς!
Tα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010 δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ. Αποστομωτική απάντηση στην Angela Merkel και στους υπόλοιπους επικριτές μας που μας χαρακτηρίζουν… τεμπέληδες δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο διεθνής οργανισμός προκύπτει ότι είμαστε ο 2ος πιο εργατικός λαός μεταξύ των κρατών-μελών του και μάλιστα εργαζόμαστε 600 ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς! Πιο αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010 δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ευρώπη και τη 2η στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, ενώ ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες το χρόνο. Δηλ., ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο(ή 600 ώρες για την ακρίβεια) μέσα σε ένα χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χώρα.
Η Ελλάδα με την λέξη τεμπελιά είναι κάτι σαν… συνώνυμο. Απεναντίας όμως τα στοιχεία δείχνουν διαφορετικά. Είμαστε οι 1οι στην Ευρώπη σε ώρες εργασίας. 1ος στην Ευρώπη και 3ος στον κόσμο είναι ο Έλληνας εργαζόμενος σε εργατοώρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία βασίζεται στα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Κοιτάζοντας τις μέσες ετήσιες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, οι Έλληνες με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού είναι πιο εργατικοί ακόμα και από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος αφιερώνει στη δουλειά του 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ευρώπη. Από τα συνολικά 34 μέλη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρίσκεται μόλις 2 θέσεις πίσω από την πρωτοπόρα σε ώρες εργασίας Ν Κορέα. Την ίδια ώρα, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει μόλις 1.408 ώρες το χρόνο. Η Γερμανία βρίσκεται στην προτελευταία θέση του ΟΟΣΑ. Ο μέσος Έλληνας εργάζεται 40% περισσότερες ώρες από το μέσο Γερμανό. Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας- Γερμανίας, ο Pascal Marianna του ΟΟΣΑ υποστηρίζει: «Η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλ. τους αγρότες και καταστηματάρχες που εργάζονται πολλές ώρες. Οι αυτοαπασχολούμενοι τείνουν να εργάζονται πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν μισθωτή εργασία. Ο 2ος λόγος σχετίζεται με τη μεγάλη διαφορά στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.» «Στη Γερμανία , το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι αρκετά υψηλό. Είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις» υποστηρίζει ο Marianna. Επιπλέον διευκρινίζει ότι «αν κοιτάξουμε μόνο την πλήρη απασχόληση των μισθωτών, οι Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σχεδόν 10% περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν περισσότερες διακοπές, αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας- κατά μέσο όρο 4 εβδομάδες περισσότερο από τους Έλληνες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου