Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

PARIS MATCH: «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη»

PARIS MATCH: «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη»
Αφιέρωμα στον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί το γαλλικό περιοδικό PARIS MATCH, που πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη», το περιοδικό επισημαίνει στον υπότιτλο ότι «Η Αθήνα μοιάζει όλο και λιγότερο με ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και δίνει μια άθλια εικόνα όπου χρυσαυγίτες, αναρχικοί, άστεγοι και ναρκομανείς έχουν καταλάβει την πόλη». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «άνθρωπος-κλειδί» της ελληνικής πολιτικής, ο οποίος δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις μειώσεις μισθών. Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος περιγράφει τις σοκαριστικές σκηνές από το κέντρο της Αθήνας. Ένα απόγευμα, γέροι και παιδιά βρίσκονται έξω στις πλατείες. Ένας Πακιστανός εμφανίζεται τρεκλίζοντας από το πουθενά. Ο Πάνος, μέλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, τον διώχνει βρίζοντάς τον σκαιότατα. Κανείς δεν αντιδρά, ενώ τα παιδιά παίζουν μπροστά σε ένα τοίχο με γκράφιτι που λέει «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, έξω οι ξένοι». Οι γέροι κοιτάζουν αδιάφορα, παρακολουθώντας μια συνηθισμένη σκηνή. Το PARIS MATCH δίνει τη δική του ερμηνεία στην εκλογική άνοδο των νεοναζί: Από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, τα ακραία κόμματα άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Ένα μέρος των ψηφοφόρων απορρίπτει τα παραδοσιακά κόμματα, είτε γιατί τα θεωρεί διεφθαρμένα είτε γιατί υπέκυψαν στη βία των μέτρων λιτότητας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Οι Έλληνες δεν αντέχουν πια και οι μετανάστες έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους. «Στα πόδια της Ακρόπολης, η Αθήνα λιώνει στη μιζέρια», διαπιστώνει ο συντάκτης. Αναλυτικά, στη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής:
- Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πώς φτάσατε εδώ ;
Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης του συστήματος, στην καρδιά της κρίσης του οικονομικού μοντέλου των αγορών και δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια φαινόμενα από το 1929. Τότε, η Αμερική και η Ευρώπη δεν έκαναν τις ίδιες επιλογές. Στις ΗΠΑ ο Roosevelt επέλεξε να υλοποιήσει το Σχέδιο Marshall και μια πολιτική ανάπτυξης για να στηρίξει τους ανέργους. Η Ευρώπη δεν επέλεξε αυτό το δρόμο και έτσι φτάσαμε στην άνοδο του νεοναζισμού.
- Δίνετε την αίσθηση ότι σας έχουν εγκαταλείψει στα δύσκολα. Η δανειακή σύμβαση δεν είναι όμως μια απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ;
Εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ξαφνικά στους Έλληνες επιβλήθηκαν τα χειρότερα φάρμακα. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες χώρες παρακολουθούν τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος. Αν το φάρμακο πιάσει σε μας τα ποντίκια, τότε μπορούν να την εξάγουν και να την εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν το πείραμα αποτύχει, τόσο το χειρότερο για τους Έλληνες.
- Δεν φοβάστε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα αυξήσει τα ποσοστά της στις επόμενες εκλογές;
Η επιτυχία των νεοναζί μας εξέπληξε όλους, αλλά αποτελεί την έκφραση της τεράστιας δυσφορίας της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μια ψήφος εναντίον της πολιτικής. Πολλοί άνθρωποι δεν είχαν πραγματικά καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τα συνθήματά τους. Τώρα που οι ψηφοφόροι ανακαλύπτουν ποιοί είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύουν ότι πολλοί λιγότεροι θα τους ψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου