Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Πανωλεθρία για τη Merkel(Το club των τελειωμένων «ηγετών» λόγω λιτότητας την περιμένει-εκεί είναι ΓΑΠ, Sarkozy, Silvio…)

Πανωλεθρία για τη Merkel(Το club των τελειωμένων «ηγετών» λόγω λιτότητας την περιμένει-εκεί είναι ΓΑΠ, Sarkozy, Silvio…)
Δεκαέξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel υπέστησαν μια μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Β Ρηνανία-Βεστφαλία. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν το CDU να χάνει 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010, καθώς κέρδισε το 26,3% των ψήφων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία μοιάζουν με μία προειδοποίηση για τη Merkel, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και επανεξελέγη το 2009. Προβάδισμα παίρνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Β Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hannelore Kraft. Το κόμμα κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%. Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Andrea Nahles έκανε λόγο για μία συντριπτική ήττα της καγκελαρίου. Ο πρόεδρος του SPD, Sigmar Gabriel είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Πάντως πριν τη διεξαγωγή των εκλογών οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η επίδρασή τους στη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, θα ήταν περιορισμένη. Οι Γερμανοί εμπιστεύονται την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Merkel για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό STERN, το 59% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των μέτρων για την υποστήριξη της ανάπτυξης, αν αυτά πρόκειται να δημιουργήσου νέα χρέη. Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των σημερινών περιφερειακών εκλογών αύριο Δευτέρα στις 14:00 ώρα Ελλάδας. Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά ο γερμανικός Τύπος, οι επιπτώσεις για τη Merkel σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικές απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά. «Αν στην Ευρώπη διαδίδεται η εντύπωση ότι η Merkel είναι μια καγκελάριος που χάνει την ορμή της, τότε η επιρροή και η ισχύς της θα μειωθούν», γράφει η HAMBURGER ABENDBLATT. Οι FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι: «Η Merkel πρέπει να συμφιλιωθεί με ένα SPD το οποίο κρατά σαφώς τις αποστάσεις του» από την πολιτική λιτότητας. «Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων (των βουλευτών), θα είναι δύσκολο έργο», προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου