ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ(χρόνια πολλά στους πολιτικούς)
Την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Είναι μια παιγνιώδης συνήθεια και ένα έθιμο από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε. 2 είναι οι επικρατέστερες. Σύμφωνα με την 1η, ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της ΒΔ Ευρώπης, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε στις 01/04. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο. Η 2η εκδοχή και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία(16ος αι.). Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου», λόγω του Πάσχα. Την χρονιά αυτή όμως, επί βασιλείας Καρόλου Θ’(1550-74, βασιλεία 1560-74), αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε σε έθιμο, με παγκόσμια διάσταση σταδιακά. Το έθιμο ήρθε και στην Ελλάδα, την εποχή των Σταυροφοριών, και απέκτησε ελληνική χροιά. Αν και οι Έλληνες ήταν πάντα καλοί στα «αθώα» ή μη ψέματα. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα». Και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας(έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία. Σήμερα, γιορτάζουν, οι κατεξοχήν, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα ψεύτες. Οι πολιτικοί. Των οποίων τα ψέματα δεν είναι αθώα και έχουν προκαλέσει θύματα. Διάσημα ρητά για το ψέμα.
· Είναι εύκολο να διακρίνεις πότε ένας πολιτικός λέει ψέματα. Αν τα χείλη του κουνιούνται λέει ψέματα Λάϊαλ Τζ.
· Εκείνος που είναι έτοιμος να ορκιστεί, είναι έτοιμος και να ψεύδεται Αγγλική παροιμία
· Εκείνος που λέει ψέματα στο Θεό, εκείνος θα πει ψέματα και στον άνθρωπο Ολλανδική παροιμία
· Η πολιτική είναι η τέχνη της ψευδολογίας Βολταίρος
· Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει Σω Μπ.
· Καμιά φορά δε λένε τόσα ψέματα, όσα λένε στον καιρό του πολέμου, μετά από κυνήγι και πριν τις εκλογές Μπίσμαρκ
· Ο κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση να πεθαίνει για την πατρίδα του, όμως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ψεύδεται για χάρη της Μοντεσκιέ Σ.
· Ο καλός φοβάται το ψέμα. Ο κακός την αλήθεια Λαϊκή παροιμία
· Ο φόρος εισοδήματος έχει κάνει περισσότερους Έλληνες ψεύτες απ' ό,τι το ψάρεμα Ρότζερς Ου. (παράφραση Γ. Σοϊλεμεζίδης)
· Ο ψεύτης δεν φείδεται όρκων
· Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια Όργουελ Τζ.
· Όταν ο καλός άνθρωπος κηρύσσει ψεύτικη διδασκαλία, τότε η διδασκαλία γίνεται αληθινή. Όταν ο κακός άνθρωπος κηρύσσει αληθινή διδασκαλία, τότε εκείνη γίνεται ψεύτικη. Άγνωστος
· Πολλοί άνθρωποι μοιράζουν υποσχέσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να τις εκπληρώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να διώκονται από τον νόμο ως κοινοί εγκληματίες
· Πώς κυβερνάνε αυτόν τον κόσμο και τον οδηγούν σε πόλεμο; Πρώτα οι πολιτικοί λένε ψέματα στους δημοσιογράφους και μετά οι ίδιοι πιστεύουν στην ψευτιά τους, όταν τη βλέπουν τυπωμένη Κράους Κ.
· Στατιστική: αλήθεια που ψεύδεται Στρέτσι Λ.
· Στην πολιτική η λέξη "αλήθεια" σημαίνει οποιοδήποτε ισχυρισμό την ψευτιά του οποίου κανένας δεν μπορεί να την αποδείξει Άγνωστος
· Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από ένα γάμο, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, μετά από ένα κυνήγι και στο κυνήγι ψήφων Τσόρτσιλ(εκσυγχρονισμένη μετάφραση)
· Το ένα ψέμα είναι ψέμα, τα δυο είναι ψέματα, αλλά τα τρία είναι πολιτική Εβραϊκή παροιμία
· Το ψέμα έγινε ευγένεια στα χέρια της πολιτικής Αϊνστάιν
· Το ψέμα είναι το όπλο των αδυνάτων
· Το ψέμα έχει ισχυρούς σύμμαχους με πρώτη την πολιτική που ξέρει να το αξιοποιεί και να το προβάλλει με το μανδύα της ευγένειας Αϊνστάιν Α.
· Το ψέμα πηγαίνει πάντα πίσω από το χρέος Φραγκλίνος
· Ψευτιά: η θρησκεία των σκλάβων και των αφεντικών. Αλήθεια: ο Θεός των ελεύθερων ανθρώπων Γκόργκι Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου